Valleproteintyper og deres forskelle

Off By

Valleproteinkoncentrat (WPC)

Mængden af protein i valleproteinkoncentrat kan variere mellem 25-89%. De valleproteinpulvertilskud, som du finder i helse- og ernæringsbutikker, viser ofte valleproteinkoncentrat på etiketten. Denne type valleprotein er normalt 80 % protein. Resten af produktet består af laktose (4-8%), fedt, mineraler og fugt.

Valleproteinisolat (WPI)

WPI er den reneste form for valleprotein, der findes og indeholder mellem 90-95% protein. Det er en god proteinkilde for personer med laktoseintolerance, da det indeholder lidt eller ingen laktose. WPI’er er også meget lavt fedtindhold. Omkostningerne ved en WPI vil være lidt højere end WPC på grund af produktets renhed og højere proteinindhold.

Hydrolyseret valleprotein

De lange proteinkæder i valleproteinet er blevet nedbrudt til kortere kæder kaldet peptider. Dette gør, at valleproteinet lettere optages af kroppen og kan reducere risikoen for allergiske reaktioner. Hydrolyseret valleprotein bruges ofte i modermælkserstatninger og sports- og medicinske ernæringsprodukter. Hydrolyse reducerer ikke valleproteinets ernæringsmæssige kvalitet.

Hvad er forskellen mellem valleproteinisolat og koncentrat?

Vi misunder bestemt ikke den gennemsnitlige forbrugers ansvar for at tyde mellem faktiske videnskab og marketingtricks, når det kommer til kosttilskud. Hvad angår valleprotein, er der så mange fordele ved at være på en proteinrig diæt, men alligevel er det svært at vade gennem pseudovidenskaben for at sikre, at du modtager den korrekte information.

Forskellene mellem valleproteinisolat og valleproteinkoncentrat ligger i, hvor meget protein du får pr. scoop. Generelt har isolater en tendens til at indeholde 90% eller mere protein pr. scoop, mens koncentrater kan indeholde alt mellem 25-89% protein pr. scoop. Fordi koncentrater indeholder mindre protein pr. scoop, vil de andre makronæringsstoffer (fedt og kulhydrater) udgøre de resterende kalorier.

Der er en almindelig misforståelse, at fordi koncentrater indeholder mere fedt og/eller kulhydrater end isolater, at de i sagens natur er værre for dig, hvilket er helt forkert. Fordi koncentrater har mere fedt, vil de sandsynligvis indeholde flere fedtrelaterede stoffer, såsom immunoglobuliner og konjugeret linolsyre, som kan have en mindre effekt på at bevare mager masse. Valleproteinkoncentrater kan være et bedre valg til tilskud, hvis forbrugeren ønsker at fylde kulhydratopbevaring efter træning. Men ernæringseksperter anbefaler en mad-først tilgang og genopfyldning af glykogenlagre fra kulhydratkilder såsom frugt og grøntsager. Pas dog på for dem af jer, der er laktoseintolerante. Den højere procentdel af kulhydrat i valleproteinkoncentrater er sandsynligvis laktose, og kan derfor forårsage en negativ reaktion for dem, der mangler enzymet laktase.

Valleproteinisolater har en tendens til at være den reneste form for proteintilskud på markedet. Isolater vil være den bedste “bang for your buck”-mulighed, når du vælger et proteintilskud. Tro mod deres navn betyder valleproteinisolaters høje proteinindhold og efterfølgende lave indhold af de andre makronæringsstoffer, at isolater typisk er sikre for dem med laktoseintolerance.

Som altid med tilskud er det vigtigt at vide, at etiketten, du læser, er sikker og indeholder alt i de korrekte mængder.

Det er vigtigt at være uddannet, når det kommer til at indtage valleprotein. Valleproteintilskud er netop det, et supplement til din kost. Fokuser på en mad-først tilgang, og drys enten et valleproteinkoncentrat eller isolatshake i, når du ikke når dine proteinmål.