HVAD ER MICELLAR CASEIN?

Off By

Hvad er kasein?

Kasein er et af de bedste proteintilskud, der findes, men det ignoreres ofte. Hvis du overhovedet ved noget om proteintilskud, ved du helt sikkert, at valle er langt den mest populære af flokken. Kasein kommer dog fra den samme kilde (mælk) og giver alle de samme fordele.

Vi formoder, at dets lighed med valle kan være årsagen til, at kasein ofte er blevet overset. Folk tænker på det som “det andet mælkeprotein”, og mange vælger sikkert valle, fordi deres venner gør det. Men som du vil se, har kasein et par små bonusser, der faktisk gør det overlegent i forhold til valle i nogle henseender.

Hvad er micellært kasein?

Det første du skal forstå er, at sødmælk består af omkring 80 % kasein og omkring 20 % valle. Disse niveauer forbliver mere eller mindre konsistente, fordi niveauet af kasein i en modermælk ikke afhænger af hendes kost. Mens andre næringsstoffer kan have varierende niveauer afhængigt af moderens ernæring, forbliver kaseinniveauet omtrent det samme.

Den største forskel mellem kasein og valle er, at valle optages og bruges hurtigt, mens kasein bruges langsomt. Et af disse stoffer er en kilde til hurtig energi, mens det andet vil give dig et stabilt boost af energi over længere tid. Når du ser på de forskellige kaseintilskud på markedet, vil du se, at de altid falder ind under en af to kategorier:

Micellært kasein og hydrolyseret kasin (hydrolysat)

Micellært kasein er den naturlige form, mens hydrolyseret kasein er blevet behandlet i et laboratorium. Hvis du undrer dig over, hvorfor nogen ville gøre dette, er svaret enkelt: At give kroppen mulighed for at nedbryde proteinet og bruge det hurtigere. Det opnår de ved at behandle kaseinet med fordøjelsesenzymer og en svag opløsning af saltsyre. Din mave indeholder netop sådan en svag opløsning af saltsyre sammen med de samme enzymer, så processen er beregnet til at simulere fordøjelsen. Således kunne vi referere til hydrolyseret kasein som “for-fordøjet” kasein.

Når vi tænker over dette, kan vi ikke lade være med at undre os: Hvorfor ville nogen bruge hydrolyseret kasein, når de bare kunne have brugt valle? Den eneste reelle forskel mellem disse proteiner ligger trods alt i den hastighed, hvormed kroppen bruger dem. Hvis du tager kasein og gør det hurtigere at fordøje, har du som udgangspunkt skabt en anden form for valle. Derfor anbefaler vi at undgå hydrolyseret kasein på trods af, at det ikke er et dårligt supplement. Det er et af de tilfælde, hvor produktet er godt, men et andet er bedre og opfylder samme formål.

Anvendelser og fordele ved micellært kasein

På grund af det faktum, at micellært kasein fordøjes langsomt, kan det tjene som en energikilde for kroppen, og det kan gøre det over en meget længere periode. Når du indtager et hurtigtvirkende proteintilskud som valle, har du kun et vindue på 1-3 timer, hvor det tilskud vil gøre sit arbejde. Med kasein er dit vindue meget længere.

Dette er meget vigtigt på grund af et fænomen, der normalt beskrives som muskelnedbrydning. Du kan se, dine muskler bruger proteiner (især aminosyrer) som en byggesten til at skabe stærke muskler med. Men når kroppen løber tør for tilgængeligt protein, har den en tendens til at begynde at spise af sig selv. Også visse typer træning har en tendens til at øge hastigheden, hvormed musklen nedbrydes.

Din krop ser ikke dine muskler som noget imponerende at blive beundret i spejlet eller i fitnesscentret. Din krop ser musklerne som en anden kilde til energi, men den behandler dem naturligvis som en sidste grøft reserve. Alligevel er det et faktum, at omfattende konditionstræning vil nedbryde muskelvæv, hvis det ikke ledsages af en passende mængde styrketræning.

Et af de bedste kaseinprodukter på markedet er Gaspari Anabolic Stack. Selvom det ikke er rent kasein, er det måske endnu bedre. Det kombinerer kasein med en række andre nyttige kosttilskud for at skabe en blanding, der (i vores erfaring) fungerer meget godt. Det giver et langt og stabilt proteinboost, sammen med en pæn forøgelse af restitutionstid.

Er der nogen ulemper ved at bruge micellært kasein?

Fordi kroppen kræver masser af proteiner og aminosyrer for at udføre alle mulige almindelige funktioner, er det svært at have for meget af dem. Ideen om aminosyreoverdosis er næsten latterlig, da det næsten aldrig sker. For at overdosis af aminosyrer skulle du indtage langt mere, end nogen fornuftig person nogensinde ville indtage. Der er således ingen reelle risici forbundet med dette tillæg.

Vi kan dog se en lille ulempe, når vi ser på denne undersøgelse her. Forskere gav både valle og kasein til to grupper af forsøgspersoner. Den ene gruppe fik vallen, mens den anden fik kaseinet, og deres hastigheder for proteinabsorption blev derefter målt. forskerne fandt ud af, at valle gav en større startspids end kasein, mens kasein startede i et mellemområde og blev der. Valle derimod gav testpersonerne en enorm stigning i proteinoptagelsen over kort tid.

Disse resultater ser ud til at bekræfte, hvad vi allerede vidste: At kasein giver dig en langsom og stabil hastighed af proteinabsorption. Du får måske ikke de samme enorme gevinster, som valle kan tilbyde, men du vil også lide meget mindre muskelnedbrydning, når du ikke er aktiv, eller når du dyrker cardio.

 

Konklusion

Samlet set er micellært kasein et af de bedre kosttilskudsvalg på markedet. Selvom det måske ikke er det stærkeste i forhold til at give dig et hyperprotein boost, giver det en effekt, der er meget længerevarende end de fleste af alternativerne. Som om det ikke var nok, fandt vi en anden undersøgelse, der tyder på, at kasein også kunne have nogle fordele for immunsystemet.