ÆGGEHVIDDE PROTEIN ER BARE BEDRE – HER ER HVORFOR

Off By

Hvis du er ældre end omkring 25, har du sikkert lagt mærke til den rutsjebanetur, der har været almindelig konsensus blandt ernæringseksperter om ægget. I gamle dage blev det simpelthen betragtet som en sund, hårdfør mad god til morgenmad, frokost eller aftensmad. Det er en vedvarende ressource, og det er ikke voldsomt dyrt at producere, da kyllinger ikke er så dyre at fodre eller holde, sammenlignet med kvæg eller andre ikke-planteproteinkilder.

Æg er en mangfoldig fødevare – du kan gøre så mange ting med dem, hver kultur i verden har et væld af ægbaserede opskrifter at prøve. Æg er lækre, og selvom de ikke er den billigste mad i disse dage, er de heller ikke uoverkommeligt dyre.

Desværre synes folk i disse dage at flip-flop på æg, nogle gange kalder de dem en superfood, andre gange kalder de dem ekstremt usunde. Hvorfor er det? Vores videnskabelige forståelse af sundhed og ernæring har været en gradvis opadgående kurve, og så vores forståelse af en så gammel, enkel og allestedsnærværende mad bør matche denne tendens.

Problemet er, at et æg består af to forskellige dele – hviden og blommen. Den ene er meget sund, den anden ikke så meget. Den ene er lækker, den anden har lidt smag. Desværre giver kombinationen af disse to kategorier, at den sunde del er noget smagløs i sig selv. Ja, du gættede det – æggehviden er en superfood, mens blommen er mere eller mindre usund.

Men hvor intetsigende de end er i sig selv, er æggehvider den mest overlegne ikke-kødproteinkilde i verden, og vi skal tale om, hvorfor det er i dag. Lad os dog først tale om et ægs beskaffenhed og adressere den uretfærdige mærkning af æggehvider som “intetsigende”.

Et æg er en enkelt celle beregnet til at vokse til en babykylling, selvfølgelig. Blommen er cellens kerne, mens de hvide (klare, flydende ting, når de er rå) kaldes “albumin”. Albumen er næsten udelukkende aminosyrer, også kendt som proteiner. Blommen indeholder fede lipider og andre materialer, der er nødvendige for at opbygge et dyr.

Når du steger et æg eller koger et, vil du bemærke, at hviderne ikke har særlig meget smag, men det er fordi du tilbereder dem med blommens tilstedeværelse i tankerne, da de to komplimenterer hinanden – blommen tilføjer smag, de hvide giver substans og tekstur. Men når man laver mad med hviderne i tankerne, involverer det blot at bruge lidt fedtfattigt smør eller olivenolie og nogle krydderier. Tilføjelse af grøntsager som løg, peberfrugt og kartoffel kan skabe en virkelig lækker omelet eller krybning uden behov for blommen.

Hvor meget protein er der i en æggehvide?

En enkelt æggehvide fra en gennemsnitligt æg indeholder op til 3,6 gram protein. Omvendt har den intet kolesterol, mindre end et gram kulhydrater og ingen mættet fedt. Det er det reneste, enkleste økologiske protein, du kan få.

En diæt med to æggehvider til morgenmad giver dig i virkeligheden nok protein til at holde indtil aftensmaden, hvis du kan lide at få en let salat til frokost. Derudover kan en anden æggehvide i en salat til frokost give yderligere 3,6 gram protein til at få dig igennem det stykke af eftermiddagen, hvor din energi er ved at svindle.

I modsætning til koffein, sukker og andre kemikalier leveret af “energidrikke” eller kulhydratfyldte snacks, forbrænder protein langsomt, uden rystelser eller vægtøgning som konsekvens.

Æggehvideprotein vs. Valleprotein

I verden af proteintilskud og pulvere, valle har været det dominerende tilbud i lang tid. Det er nemt at fremstille, let at smage kunstigt og ikke så dyrt. Valle har dog sine ulemper, på grund af deres oprindelse som en bestanddel af mælk.

Den øverste blandt disse, valle indeholder laktose , hvilket kan forårsage alvorlige fordøjelsesproblemer hos mange mennesker. Laktoseintolerance af et vist niveau er utroligt almindeligt, milde symptomer er gas eller mindre ubehag, alvorlige symptomer inklusive diarré, ekstreme kramper, fordøjelsesbesvær og i slem nok tilfælde endda alvorlige opkastninger.

Desuden, valle indeholder op mod 2 gram fedt per 25 gram protein og 3 gram kulhydrater per 25 gram protein . Omvendt indeholder æggehvideprotein kun 2 gram kulhydrater per 25 gram protein og ingen fedtstoffer. Ægallergi er også meget sjældnere end laktoseintolerancer eller allergier.

Hvis det ikke var nok til at drive pointen hjem, er æggehvideprotein meget billigere at producere, hvilket betyder, at æggehvidebaserede proteintilskud har tendens til at være målbart mere overkommelige end valle. Det er ret tydeligt, at skriften er på væggen for valleprotein – æggehvider er den nye mester, og det er simpel videnskab, der beviser det.

Hvad er fordelene ved æggehvideproteinpulver?

Selvfølgelig kan du adskille blommen fra æg og bare koge hvider på kreative og lækre måder, som vi diskuterede i begyndelsen af denne artikel. Faktisk er det stadig en god idé at gøre dette en gang imellem, og ikke kun stole på puddere.

Men hvis du forsøger at opbygge muskelmasse, har du brug for et proteintilskud, og du kan ikke gå galt med æggehvidepulver.

Som vi påpegede for et øjeblik siden, får du kun 2 gram kulhydrater fra faste 25 gram protein med disse pulvere. De er også formuleret til at være ret lækre. Du kan blande en dejlig scramble med dem, og du vil sværge på, at der var blomme i dem. Eller, hvis du vil være mere praktisk, kan du lave smoothies eller shakes med laktosefri mælk eller soja/mandelmælk, hvilket skaber den mest kraftfulde proteinshake, du kan forestille dig. Bland noget frugt i, og det bliver glat, lækkert, energigivende og giver dig den kraft, du har brug for.

Det er bedst at drikke disse efter dit træningspas, ikke før, når dine muskler har været stressede og forsøger at reparere dem. At give rent protein som dette vil give dem mulighed for at øge deres masse, efterhånden som de repareres. Du bør også have mindst én portion mere af dette protein senere på dagen, som en frokosterstatning eller en “snack” midt på eftermiddagen.

 

Gennemprøvet æg – naturens mest komplette proteinkilde

Som vi har set, lyver videnskaben og tallene bare ikke. Æggehvider er næsten rent protein, næsten uden usunde tilsætningsstoffer. Oven i dette udelukker meget få diæter denne mirakelmad. Ingen almindelige religiøse diæter forbyder indtagelse af æg, og ovo-lakto-vegetarer kan også nyde fordelene ved æggehvider.

Desværre er de ikke kompatible med strenge veganske diæter, men ingen proteintilskud er det i virkeligheden, hvilket er et problem for veganske praksisser, når de forsøger at opbygge muskelmasse og tonus. Intet er perfekt, trods alt. Alligevel kommer ægget tæt på.

En anden fordel er, at du kan få stort set den samme mængde protein, som du ville få fra en masse kød, uden fedt og uden skyldfølelse, nogle føler for at spise et dyr. Så hvis din kost krævede en reduktion af kødindtaget, og du bare ikke er til fisk og skaldyr (hvilket ikke er ualmindeligt), er dette en fremragende erstatning, der er lækker og forskelligartet.

Næste gang nogen foreslår æggehvider, så tøv ikke, for nu ved du bedre. De er en rigtig protein-supermad, og når de er tilberedt ordentligt, er de ikke den intetsigende del af et spejlæg, du normalt tænker på.