Hvordan valle kommer fra mælk og omdannes til et proteinpakket pulver
Valleprotein er uden sammenligning et af de mest almindelige kosttilskud derude. Det enkle pulver, der fås i en bred vifte af typer og smagsvarianter, tilbydes af et stort antal virksomheder og bruges af tonsvis af atleter og afslappede motionister – alle i håb om at bruge valle til at nå deres individuelle mål.
Interessant nok ved mange mennesker faktisk ikke så meget om valle. Hvad er det helt præcist? Hvor kommer det fra? Hvordan er det lavet?
Vigtigst af alt: hvorfor betyder det noget? At forstå, hvordan valle produceres, kan hjælpe dig med at sortere igennem en masse af myterne og misforståelserne omkring dette yderst gavnlige supplement.
Længe før valle bliver til et kraftigt proteinpakket pulver, er det en lille, men meget vigtig del af det, der udgør komælk. Komælk er generelt 3,3 procent protein og består af to forskellige typer protein: valle og kasein. Valle er omkring 0,6 procent af mælken, mens kasein tegner sig for omkring 2,7 procent.
Selvom valle udgør mindre end 1 procent af komælkens bestanddele, har det stor indflydelse på ernæringen. Fødevareforskere anvender sofistikerede teknikker til at fjerne valle fra komælk, så den kan bruges til at skabe proteinberigede pulvere, barer, drikkevarer, modermælkserstatninger og mere.
Hvor det hele begynder
Historisk set er valle faktisk et biprodukt af ostefremstillingsprocessen. Først tilsættes mælken en slags koaguleringsmiddel, såsom varme eller syre. Dette får den faste del af mælken – ostemassen – til at flyde til toppen. Og ja, mælk har faste stoffer i sig. Men i din gennemsnitlige mælk er disse faste stoffer opløst i den flydende del.
Efter adskillelsen er færdig, skummes ostemassen af toppen og tages væk for at blive til ost. Den resterende væske kalder vi valle. I lang tid var valle et slags affaldsprodukt for osteproducenter. Nogle ressourcestærke individer fandt anvendelser for det, såsom andre former for ost, dyrefoder eller endda gødning, men – for det meste – var det en slags byrde.
Indrømmet, den ernæringsmæssige værdi af valle har længe været forstået, men i sin flydende form er den hverken praktisk eller appetitlig. Sidder i gryden er flydende valle normalt en sygt bleg råhvid med en let bitter smag. Det er der ingen, der ønsker.
Til sidst blev det dog opdaget, at valle kunne dehydreres og pulveriseres. Vi lærte også, at korrekt håndteret valle ikke behøvede at have den utiltalende bitre smag. På dette stadium i sit liv ville denne valle blive kaldt et “koncentrat”. Produkter fremstillet af dette har et højt indhold af komplette proteiner og fyldt med andre meget gavnlige næringsstoffer.
Processen er kompleks og en væsentlig del af osteproduktionen. Sådan går valle fra en lille komponent af mælk til det nærende proteinpulver, du kender og elsker.
Trin et: Mælk transporteres i en køletank til en ostefabrik.
Trin to: Mælken pasteuriseres og afkøles derefter igen. På dette tidspunkt består væsken af 80 procent kasein og 20 procent valle.
Trin tre: Valle, i sin oprindelige flydende form, adskilles fra ostemassen ved hjælp af specielle enzymer. Derfra modnes kaseinet til forskellige typer ost.
Trin fire: Ved hjælp af sofistikeret udstyr filtrerer fødevareforskere den flydende valle for at fjerne fedt, laktose, mineraler og vand.
Trin fem: Dette trin kan variere afhængigt af den ønskede type valleproteinpulver. Vallen er enten mikrofiltreret til valleproteinkoncentrat eller ultrafiltreret for at fremstille valleproteinisolat. Nogle valleproteinisolater indeholder nul gram fedt, laktose og kulhydrater efter ultrafiltreringsprocessen. Imidlertid kan valleproteinkoncentrat give alle tre af disse komponenter efter en mindre udtømmende filtreringsprocedure.
Trin seks: Det flydende valleprotein spraytørres til et pulver.
Trin syv: Pulveret pakkes til salg som et valleproteintilskud eller sendes til fødevarevirksomheder for udvikling af proteinrige produkter såsom barer.
Trin otte: Folk køber valleproteinpulver eller valleproteinberigede produkter, indtager dem og høster kosttilskuddets mange fordele.
F videre med
Vallekoncentrat, langs det er rig på protein, indeholder også en god del fedt og sukker (i form af laktose). I et forsøg på at gøre deres protein mere… proteinrigt, vil nogle virksomheder udsætte deres valle for endnu mere forarbejdning. Dette fjerner fedt og sukker og efterlader et produkt, der indeholder en højere volumenprocent protein, men som også mangler mange andre næringsstoffer, der naturligt forekommer i valle. På etiketten kaldes disse former for valleprotein “isolater”.
Indimellem går tingene videre selv ud over dette punkt. Nogle virksomheder vil bruge enzymer til delvist at fordøje proteinet i et forsøg på at gøre det lettere at fordøje. Hvilket er et interessant træk i betragtning af, at valleproteinkoncentrat allerede absorberes med en imponerende hastighed af din krop. Disse produkter, kaldet hydrolysater, er generelt meget dyrere takket være det ekstra arbejde, der gik i deres forarbejdning.